ro
Contractul nr.: 9 N/27.02.2009
Proiectul : PN.09.09.02.12
Rezumatul proiectului
Cercetarile se vor orienta in directia valorificarii prin procesare chimica a unor categorii de materii grase de calitate inferioara in vederea obtinerii unor produse biodegradabile, cu utilizare industriala pe scara larga. Produsele rezultate din sinteza se vor incadra in categoria de produse ecologice cu impact negativ minim asupra mediului si vor inlocui produse similare de natura petrochimica, mai poluante.
Solventii ecologici cu structura de acetali/cetali ai glicerinei, respectiv esteri ai acetalilor/cetalilor glicerinei, obtinuti din reziduurile de materii grase, pot fi folositi in industria de lacuri si vopsele, la curatirea reziduurilor petroliere din rezervoare, cisterne, etc., depoluarea plajelor de produse petroliere, ca urmare a deversarilor accidentale, la curatirea echipamentelor din industria asfaltului, in compozitii pentru curatire suprafete tari, la curatirea echipamentelor de aplicare a pesticidelor, in tipografii, la indepartarea cernelurilor, in compozitii pentru prelucrari metalice.
Fluidele de ungere ?i racire reprezint? un obiectiv important pentru companiile producatoare de lubrifian?i. Uleiurile naturale si grasimile din diverse materii prime sunt eligibile pentru a fi utilizate in formularea lubrifiantilor, deoarece au caracteristici de lubrifiere si biodegradabilitate favorabile comparativ cu lubrifiantii obtinuti din produsele petroliere. In acest context, se vor sintezat compozitii de fluide de ungere si racire pentru prelucrari metalice cu structur? de esteri metilici ai acizilor grasi prin transesterificarea grasimilor de calitate inferioara in prezenta unui catalizator heterogen.
Valorificarea resurselor regenerabile, a subproduselor si a deseurilor, prin dezvoltarea de compusi si tehnologii cu impact minim asupra mediului.
Se vor elabora tehnologii pentru obtinerea a 3 categorii de produse:
Proiectul este structurat pe 5 etape:
Comunicari
INCDCP-ICECHIM Bucuresti
Departamentul Bioresurse
Spl. Independentei 202, sector 6, Bucuresti, ROMANIA
tel. 021.316.30.86, Fax: 021.312.34.93,
email: bioresurse@icechim.ro