Echipa: Biotehnologii si Bioanalize
Domenii de cercetare:


  • Biotehnologii pentru protectia si remedierea mediului (biodegradarea unor compusi organici poluanti; depoluarea apelor ce contin metale grele si radioactive, biodegradarea unor deseuri de materiale plastice etc.)

Protectia mediului este o prioritatea cheie pentru Uniunea Europeana, care isi propune dezvoltarea unui nivel de protectie ridicat si are in vedere conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului; protectia sanatatii populatiei; si utilizarea atenta si rationala a resurselor naturale.

Cercetarile se bazeaza in principal pe tulpinile microbiene aflate in colectia departamentului.

  • Conceperea si dezvoltarea unor tehnologii avansate in domeniul produselor farmaceutice

Se urmareste obtinerea unor metaboliti bioactivi microbieni, cu aplicatii terapeutice (proprietati cicatrizante, antioxidante, immunomodulatoare).

  • Dezvoltarea de noi metode pentru controlul si standardizarea produselor biotehnologice (biosenzori, sisteme de analiza in flux).

Necesitatea asigurarii unei sigurante maxime a alimentelor a impus dezvoltarea unor metode avantajoase economic pentru determinarea rapida a contaminantilor alimentari, care sa constituie o alternativa viabila la metodele conventionale de analiza. Metodele si sistemele de analiza dezvoltate pot fi extrem de utile pentru determinarile pe teren a contaminantilor din diverse produse alimentare, in special din produsele aflate in forma lichida.